Evlilikle ilgili çeşitli konu ve sorular

Sual: Bir arkadaş fasık bir kadınla evlenecek. (Fasık kadınla evlenmek günah, haram olur mu?) diye soruyor.

CEVAP

Küfre rıza küfür, harama rıza haramdır. Onun açık gezmesine, büyük günah işlemesine rıza gösteriyor ki onunla evleniyor. Razı değilse, bu günahları terk edersen evlenirim demeli.

Sual: Teyze çocuklarının evlenmesi mekruh mudur?

CEVAP

Evet tenzihen mekruhtur. Amca çocukları da öyledir.

Sual: Amca veya teyze çocuklarının birbiri ile evlenmesinin tenzihen mekruh olduğunu yazdınız. Dayı kızı, hala oğlu birbiri ile evlenince nasıl olur, bu mekruh değil mi?

CEVAP

Onlar da mekruhtur.

Sual: Kız görmeye gidince, babamın da bakması caiz mi?

CEVAP

Evet.

Sual: İstenilecek kızın neresine bakmağa izin vardır?

CEVAP

Yalnız yüzüne bakılır.

Sual: Gelinlik islam adeti mi, kâfir adeti mi?

CEVAP

İslam adetidir, kapalı yerde giydirmelidir.

Sual: Âriyeten gelinlik almak caiz mi?

CEVAP

Caizdir. Verene sevab olur.

Sual: Damad siyah elbise giyse caiz mi, kâfire benzemiş olur mu?

CEVAP

Caizdir. Benzemiş olmaz.

Sual: Nikahtan evvel sadece oğlanın kızı görmesi kâfi mi?

CEVAP

Birbirini görmek sünnettir.

Sual: Evlenirken kızla konuşmak da sünnet mi?

CEVAP

Konuşmak da sünnettir.

Sual: Dâmâd adayına, (evine çamaşır makinası ile kızıma 3 bilezik alırsan, evlenmenize râzı olurum) demek câiz midir?
CEVAP

Evet.

Sual: Fakir baba, oğlunu evlendirmeye mecbûr mudur?

CEVAP

Hayır. Fakat ihsân edeni Allahü teâlâ sever. Evlâda, akrabâya ihsân, daha çok sevâbdır.

Sual: Baba, oğlunu evlendirmeye mecbur mudur?
CEVAP

Baba, oğlunu evlendirmeye mecbur değildir. Erkek çocuk, akıl-bâliğ olduktan sonra, babasının mesuliyetinden çıkar. Fakir oğlunu evlendirmek ise babaya vâcibdir.
Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:
(Çocuğa güzel isim vermek, dînini öğretmek ve vakti gelince evlendirmek, evlâdın babası üzerindeki haklarındandır.) [Ebû Nuaym]

Sual: Zina etmiş biri ile evlenilir mi?

CEVAP

Dört mezhepte de, zina eden, zina etmemiş birisi ile veya zina etmemiş olan, zina etmiş biri ile evlenebilir. (Cessas)

Sual: Cinlerle evlenilir mi?

CEVAP

Cin ile evlenmek, Şafiî mezhebinde caiz, Hanefide caiz değildir. Cinnin çoğalması gaz [hava] iledir. Bundan dolayı, cin ile evlenmek, hakiki evlenmek değildir. Cin, insan şekline girip evlendiği de söyleniyor. Bu âlimler, (Belkis, cin ile insan arasında hasıl olmuştur.) diyorlar. Cinden, cin ile uğraşanlardan uzak durmak gerekir.

Sual: Gelinlik giymek uygun mu?

CEVAP

Gelinlik giymek sünnettir. Yabancılara göstermemek gerekir.

Sual:Ben ve oğlum, dul olan bir kadın ve kızıyla, yani annesini ben, kızını oğlum alarak evlenebilir miyiz?

CEVAP

Elbette. Hiçbir mahzuru yoktur.

Sual: Çocuğun erkek olabilmesi için bir dua var mı, ne yapmak gerekir?

CEVAP

Salih bir kimse, yatağa girince; önce İhlâs sûresini okur. (Ya Rabbi bana bir oğul ihsan edersen ismini Muhammed koyacağım) der. Böyle duâ edenin Allahın izniyle erkek çocuğu olur.

Hadis-i şerifte, (Hanımı hâmile iken, elini onun karnına koyup, "Bismillahi ahadis samed ellezi lem yelid ve lem yûled, yâ Rabbi bu çocuğun ismini Muhammed aleyhisselâmın hürmetine, Muhammed koydum" derse, bu çocuk erkek olur.) buyuruldu.

Kadın, hayızdan temizlendikten sonra beş gün içinde hâmile kalırsa, çocuğu erkek olur. Beşinci günden sekizinci güne kadar olursa kız olur.

Sual: Yeni doğmuş bebeğin düşmüş olan göbeğini ne yapmak gerekir?

CEVAP

Bir yere gömmek iyi olur.

Sual: Evdeki işleri kimin yapması lazım?

CEVAP

Hanım ev işlerini yapmaya mecbur değildir. Ancak, erkek de ihsan etmeye mecbur değil. Kadın ev işini yapınca erkek de fazlası ile ihsanda bulunur. Bu işler karşılıklı olur, severek yapılır.

Sual: 24 yaşındayım, bugüne kadar hiç kız arkadaşım olmadı. Bazı sebeplerden
dolayı olmadı. Onlardan birisi de şu, karşı cinse saygı duyuyorum ve onunla eğlenmek istemiyorum.Yaş ilerledikçe kız arkadaşa ihtiyaç duyuyorum. Çünkü kendimi çok yalnız hissediyorum. Dua ederken Allahü tealadan müslüman bir kızla tanışmayı nasip etmesini istemem caiz olur mu?

CEVAP

Evlenmek niyetiyle olursa caiz olur. Sırf arkadaşlık niyetiyle konuşmak bile caiz olmaz, duası hiç caiz olmaz. Kendinizi yalnız hissediyorsanız erkek arkadaş edinin. Evlenmeye ihtiyaç duyuyorsanız evlenin.

Sual: 1-Bir kızla geziyor tozuyoruz. Elele tutuşuyor, öpüşüyoruz. Ama bu tek bir kız ve onunla evleneceğim. Evlenme niyetim beni kurtarmaz mı?

CEVAP

Kurtarmaz. Evlenmeye karar vermek, günahı işlemeyi mubah kılmaz. Günah işlememek için nikah yapmak gerekir.

2-Bu günahlar o kızla evlendiğim taktirde affolur mu? Ben birisiyle böyle günahlar işleyen insanın o kimseyle evlendiği taktirde günahları affedilir diye duydum. Bu ne kadar doğrudur?

CEVAP

Yanlış öyle bir şey yok. Bugünden itibaren tövbe edilir, bir daha günah işlenmezse affolur.

3- Siz şimdi haklı olarak nikah yapın diyeceksiniz, ama ekonomik engeller var.

CEVAP

Dini nikah için ekonomik engel söz konusu olmaz. İki erkek şahit kafidir. Bunun ekonomi ile ne ilgisi var?

Sual: 1-Şu an, beraber de bulunduğumuz bir kadın arkadaşım var. Ailem, durumu tam bilmemelerine rağmen, bana uygun olmadığını söylüyor ve benim onunla evlenmemi istemiyorlar. Kendisinin fiziksel ve kültürel olarak bana uygun olmadığını söylüyorlar. O hanım da şu an onunla evlenmemi umuyor ve bekliyor. Şimdi başı açık ve çalışıyor olmasına rağmen evlendiğimizde işi bırakıp başını da örteceğini söylüyor. Sıkıntı mı tarif etmem mümkün değil. Bana yardım eder misiniz?

CEVAP

Okuyucularımızdan gelen mektuplara göre, böyle bayanlar aynı şeyi söylüyorlar. Bunlar Allah rızası için mi kapanacaklar, yoksa evlenmek için mi? Evlenirsen kapanırım demek biraz tuhaf değil mi? Bu işte samimiyet var mı? Yani Allah rızası için mi kapanacak? Evlenmeden önce kapanması doğru olur. Hem de aradan uzunca sayılan bir süre geçmeli. Yani kapanmasında samimi olduğu anlaşılmalı. Aileniz istemiyorsa biraz daha düşünmek gerekir.

2-Arkadaşlarımdan biri herkesin layıkını bulacağını söylüyor ve konu ile ilgili bir ayet olduğunu söylüyor. Böyle büyük bir günah işliyen kişinin evleneceği kişinin de onun gibi bir kişi olacağı doğru mu?

CEVAP

Öyle bir ayet var ama, arkadaşınızın dediği gibi değil. Temizler temizlere, habisler habislere layıktır anlamında bir ayet varsa da, buradan arkadaşınızın dediği anlam çıkmaz. Lut ve Nuh aleyhisselamın karısı kafir idi. Peygamberin karısı kafir olunca, iyi bir kimse kötü bir kadınla evlenebilir. Tersi de olur, saliha bir kadın namaz kılan bir kadın, namaz kılmayan içkici birisi ile de evlenebilir. Toplumuzda bu durum çoktur. Onun için ayetlere kafadan mana vermek çok tehlikelidir. Bir de tövbe edince o kimse artık salih kimse olmuş olur, iyi bir kızla evlenebilir.

Sual: Ehli Sünnet yolunu öğrendim. Bu yolun Hak yol olduğuna inandım. Ancak ne yazık ki, ailem ve çevremdeki insanların tümü din cahili. Ailem artık beni evlendirmek istiyorlar. Bu benim içinde bir ihtiyaç haline gelmiş durumda. Ve sorunlar başlıyor. Bu bayanın kapalı ve ailemize uygun olduğunu düşünüyorlar. Bu onlar için yeterli oluyor. Ama benim aklıma takılan bir çok soru var. Mesela, bu bayan Ehli Sünnet İtikadı hakkında ne biliyor. Bilmiyorsa öğrenebilir mi? Ya ailemin olduğu gibi yanlış fikirleri varsa bunlardan vazgeçebilir mi? Öğrenmek isterse mesele yok. Ama ya yanlış fikirlerinden vazgeçmezse... Çok büyük bir çıkmazın içindeyim. Şimdiye kadar her işimde elimden geldiği kadar Ehli Sünnete uymaya çalıştım. Eğer bu işte uymaz isem ömrümün sonuna kadar pişmanlık duyabilirim. Bazen bu şekil evlenmektense hiç evlenmemek daha hayırlı olabilir diye düşünüyorum. Çevremde yardım isteyebileceğim, danışabileceğim hiç kimse yok. Ne olur bana bir yol gösterin. Ne yapmam gerektiğini söyleyin.

CEVAP

Dinimiz her şeyin çaresini bildirmiştir. İstihare yaparsınız. Dua edersiniz, hayırlısını istersiniz.

Sual: Nişanlanmış olan iki gencin aileleri tarafından evlenmelerine mani olunuyor. Ancak bu iki genç dini nikahlarını yapmışlar. Bir sene böyle sürüncemede kalınıyor. Bir araya gelip evlenemiyeceklerine kanaat getiren erkek, (seni boşadım) diye haber gönderiyor. Şimdi bu iki genç tekrar evlenmek istiyorlar. Evlenmelerinde dinen bir sakınca var mıdır?

CEVAP

Evliliği oyuncak haline getirmemelidir. İki boşama hakkı kalmıştır. Bir hakkını kullanmış, iki defa daha söylerse bir daha o kızla evlenemez. Yeni bir nikahla o kızla evlenebilir.

Sual: İslam nikahı kıyıldıktan sonra ilişkiye girmeden beklemenin mahzuru var mıdır? Yoksa diğer işlemler (Düğün, Belediye Kaydı vs.) için beklenebilir mi? Şayet bu beklemenin bir sınırı var ise bu zaman ne kadardır?

CEVAP

Nikah yapıldıktan ilişki mecburiyeti yoktur. Öyle bir sınır da yoktur.

Sual: Çok yakında çocuğum olacak. Yeni doğan çocukları tuzlamak gerektiği söyleniyor.. Böyle bir şey var mı?

CEVAP

Tuzlamak gerekmez. Tuzlama diye bir şey yoktur. Anadoluda bazı yerlerde yapılıyorsa da ilmi ve dini bir dayanağı yoktur.

Sual: 22 yaşındayım muhasebeci olarak çalışıyorum. Açık öğretimden 4 yıllık öğrenimimi sürdürüyorum 3.sınıftayım. Şu an maddi olarak sıkıntılı günler yaşıyorum. Zaten aldığım maaş çok düşüktü. Şu anki durumlar daha da kötü oldu. Evlenmek istiyorum ama maddi durumum düzelmediği için bir türlü bu konuda gerekli girişimlerde bulunamadım. Evlilik konusunda aceleci davranmamın sebepleri siz de kabul edersiniz ki biz gençlerin bu zamanda haramlardan uzak durması ibadetlerini rahat yapması çok zor. Haramlardan uzak durmak, iyi bir müslüman olarak yaşamak istiyorum. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

CEVAP

Evlenmeye çalışın. Allahü teala evlenene yardım eder. O niyetle evlenmek
büyük nimettir.

Sual: Dün yazı-tura attım. Bu işi yapmadan önce “yarabbi, eğer bu iş şöyle ise tura getir, böyle ise yazı getir dedim. Bu fala girer mi?

CEVAP

Yaptığınız uygun bir şey değil. Dinimizde istihare vardır. Bir iş hayır mı olacak şer mi olacak istihare ile belli olur. Öyle yazı tura ile olmaz. Dinde bid'at çıkarmamalıdır.

Sual: İslam alimleri ailelerin kaç çocuk sahibi olmasıyla ilgili bir tavsiyede
bulunmuşlar mıdır? Mesela 1 çocuk azdır, ya da 5 çocuk çoktur gibi bir şey var mı? Bunun herhangi bir ölçüsü var mı?

CEVAP

Peygamber efendimiz (Ahir zamanda, sizin en iyiniz çoluk çocuğu olmayandır) buyuruyor. Yani çocuk sahibi olmamak tavsiye ediliyor. Ya hiç olmamalı veya bir tane olmalı. Yahut iki tane olmalı. Daha fazlası tavsiye edilmiyor. Eskiden ise, (Ben ümmetimin çokluğu ile iftihar ederim) buyurarak çok çocuk yapılmasını tavsiye ediyordu.

Sual: 1-Yeni çocuk sahibi olduk. Şu an iki günlük olan bebeğimiz çok şükür sağlıklı ve bir problemi yok. Aslının olup olmadığını bilmediğimiz bir konu hakkında sizden yardım bekliyoruz. "Bebek 40 günlük olana kadar dışarıya çıkarılmazmış. Sağa sola getirilmezmiş." Bu cümle doğru mu? Yani bebeğimizi 40 günlük olana kadar, hiç evimizden dışarı çıkarmamalı mıyız? Sağlık ve dini yönden bir mahzuru var mı?

CEVAP

Dini yönden hiç bir mahzuru yoktur. Sağlık açısından ise, çocuk hastalanabilir diye eskiler kırk gün çıkarmamalı demişler. Yoksa sağlık yönünden de dikkat edilirse mahzuru olmaz.

2-Bir de iki yeni doğan çocuk, 40 günlük olmadan biraraya gelmesinin bir mahzuru var mı?

CEVAP

Onun da hiç bir mahzuru yoktur.

Sual: Benim bir kızım var, çok utangaçtır. Erkeklerin yanına çıkmaya, onlarla yüzü kızarmadan konuşmaya utanıyor. Utanması bir hastalık mıdır?

CEVAP

Kızınızın yaşını yazmamışsınız. Utanmak çok iyidir. Peygamber efendimizin hayasından yani utanmasından bahsedilirken, (Resûlullahın hayâsı, bâkire islâm kızlarının hayâlarından daha çoktu) buyuruluyor. Kadınlar için utanmak fazilettir. Hadisi şerifte buyuruluyor ki:

(Haya on kısımdır biri erkeklerde, dokuzu kadınlarda. Böyle olmasaydı kadınlar, hayvanlar gibi, erkeklerin ayakları altına, dökülürdü.) [Deylemî]

Sual:Biz size bir mail göndermiştik. Sizde bize kızı görmeden yani bilinmeyen birşey hakkında istihare yapılmaz demiştiniz. Bu kız ehl-i sünnet. Bu arkadaş, kızı istihareden önce bilerek tesir altında kalmamak için görmemiş. Ayrıca arkadaş için cemal fazla önemli değil (yeterki itici olmasın diyor) Bu durumda bu arkadaşın istiharesi geçerli olmaz mı?

CEVAP

Benim verdiğim cevabı bir daha okuyun. Orada ne diyor? Bütün şartlar yerinde olup, evlenmek istediği kız için istihare yapılır, görmediği kız için istihare uygun olmaz. Kızı görecek, tamam itici değil ben bununla evlenebilirim diye kesin karar verecek. Sonra acaba hayırlı olur mu olmaz mı diye istihare edecek. Görmeden evliliğe karar vermeden istihare edilmez diye kaç defa yazdım. Tesir altında kalmamak ne demek? Çirkinse de güzelse de tesir altında kalacak elbette. Görmemek sünnete aykırıdır, hadisi şerifte kızı görmeli buyuruluyor, hatta şehvet hasıl olsa bile kıza iyi bakmalı deniyor. Kız her bakımdan dört dörtlük ise o zaman istihareye lüzum yok, istişare ile olur. Hadisi şerifte görmeden olan evliliğin sonu pişmanlık buyuruluyor. Görmek sünnettir.

Sual: Annemle ve ablamla şu anda kavgalıyım ve küsmüş durumdayız. Sebebine gelince: Ablamın kızı bir genci sevdi. Fakat annemle ablam zorla başkasına nişanladılar. Sevdiği genç askerden izine gelip bu nişanı bozdurdu. Kız kardeşimle ben sevdiği gence verilmesini sağladık. Fakat annemle ablam istemediği için bir yıldır bu nişanı bozmaya çalışıyorlar. Annemle ablam kardeşime ve bana küstüler. Beni hiç görmek istemediklerini söylemişler. Allah rızası için ayda bir gidiyorum. Hiç gitmesem günah olur mu?

Kızla sürekli kavga ediyorlar. Yaşı 24. Dayak dahil her türlü hakaret ve zulmü yaptılar. Ölünceye kadar evimize sakın gelme diyorlar. Bana ve kardeşime de beddua ediyorlar. Bedduaları tutar mı?

Annem düğüne giderseniz analık hakkımı helal etmem, onunla ilginizi kesin diyor. Fakat biz düğüne gitmeyi düşünüyoruz. Ayrıca ablama da kızının düğününe gidersen sana da hakkım helal değildir diyor. Ablamın tek evladı var. Küste olsa gitmek istiyor. Annemi dinlemeyip düğüne gitsek analık hakkı haram olur mu?

Annemi razı getirmek mümkün değil. Benzer zulümleri kardeşime de yaptı. Onu da sevdiğinden ayırmak istedi o da kaçtı. Düğününe kimseyi göndermedi. Kızı vermek istememelerinin sebebi damadın boyu posu kısa ve yakışıklı değil. Üstelikte zengin değil. Ahlaklı namazını kılan dindar bir genç.

CEVAP

Ana babanın dine aykırı sözlerine uyulmaz. Ana baba dine aykırı işlerden dolayı hakkımı helal etmem, dese lanet okusa, laneti geçerli değildir. Ablanız kızının düğününe gitsin, siz de gidin. Siz ayda bir veya birkaç ayda bir annenizi görmeye giderseniz iyi olur. Gidince kovmuyorsa giderseniz, kovarsa gitmezsiniz. Böyle işlerde iki tarafı da dinlemek gerekir. Fakat sizin anlattığınıza göre, anneniz ve ablanız çok suçlu. Hangi devirde yaşıyoruz? Namaz kılan bulunur da kaçırılır mı? Fakirlik zenginlik aranmaz. Namaz kılan genç buldular da daha ne istiyorlar?

Sual: Aşkını gizleyen şehit olur diye bir hadis var mıdır? Ben sevdiğimi kimseye söylemiyorum. Ölürsem şehit mi olurum?

CEVAP

Evet (Men aşıka feaffe, feketeme, fehüve şehidün.) diye bir hadisi şerif vardır. Yani aşık olup da aşkını gizleyen ve iffetini koruyan, yani günah işlemeyen kimse, ölürse şehit olur buyuruluyor. Şehit olmanın demek iki şartı var. Birinci hiç kimseye söylemeyecek. İkinci ise, aşık olduğu halde günah işlemeyecek. Erkekse, kadınla, kadın ise erkekle günah işlemiş olmayacak. Başka günah işleyebilir. Buradaki günah kadınla erkek arasında olan günahtır. Ayrıca şehit olabilmek için imanlı olmak şartı da vardır.

Sual: Size evlilik hayatıyla ilgili sorularım var. Bir kadının kocasına nasıl hitap etmesi gerektiğinden tutun da tüm vazifelerine kadar.. bu konuda bana önereceğiniz bir kitap ya da başka birşey var mı?Erkeğin hanımına olan sorumlulukları kadının erkeğine olan sorumlulukları nelerdir? Öncelikli olarak bilmemiz gerekenler nedir? Nikah hususunda bilmemiz gerekenler nelerdir? daha da çoğaltılabilir..

CEVAP

Sorularınız koca kitap olur. Tam ilmihalde yeteri bilgi vardır. Okuyun anlamadığınız yer olursa sorarsınız. Kadın kocasına Ali bey, Veli bey ismi ne ise öyle hitap edebilir. Samimiyetine bağlı. Kocacığım der, hayatım der, hocam der, kocasının meşhur yönü ne ise onu söyleyebilir. Diğerleri Tam ilmihalde Marifetnameden alınarak ve gerekli açıklamalar yapılarak uzun uzun anlatılmıştır. Evlenmeyi düşünüyorsanız açıp okuyun.

Sual: Fransada yaşıyoruz. Burada Türk kadınlarımız bir çocuk 40 günlük olunca onu "kırklıyorlar" yani, 40 taş toplayıp bebeğin yıkanacağı suya atıyorlar, daha sonra bu taşları bir tülbentin içine koyup bebeğin üstünde tutup üzerinden su döküyorlar. Dinen 40 günlük çocuğa ne yapılır?

CEVAP

Fransadaki Türkler gibi Türkiyedekiler de dediğinize benzer kırklama yapıyorlar. Bu hurafedir, aslı astarı yoktur. Faydasızdır. Kırk günlük çocuğa yapılacak hiç bir şey yoktur.

Sual: İnsanın eşine kızım şeklinde hitap etmesinin hükmü nedir. Böyle hitap edilmişse ne yapmak gerekir. Nikaha bir zararı var mı?

CEVAP

Eşime kızım demek nikaha zarar vermez. Fakat hoş bir söz değildir, söylememelidir.

Sual: Sevgililer gününü kutlamanın dinen bir sakıncası var mıdır? Bir erkek, nişanlısına, hanımına, sevgililer günü olduğu için bir hediye alsa bir mahzuru olur mu?

CEVAP

Adet olduğu için mahzuru olmaz. İbadette kafirlere benzemek caiz olmaz.

Sual: Eşin hamile olması durumunda cinsel ilişki hamileliğin kaçıncı ayına kadar
devam etmelidir?

CEVAP

Son güne kadar devam edebilir. Son günleri biraz daha dikkatli olmalıdır.

Sual: Ben 1969 doğumluyum. Doktorum. Halen bekarım. Evlenmek için dua ederken hep, hem bu dünyam için hayırlı, hem öteki dünyam için hayırlı olan namaz kılan ve Kur’an okumasını bilen biri olsun diye dua ediyorum. (Ben açık bir bayanım. Günah olduğunu da biliyorum.)

Eskiden sadece beni sevsin bana saygı duysun derdim. Depremden beridir dualarıma bunları da ekliyorum. Hayatımda bir deprem öncesi çok iyi yapamadığım ibadetlerim, bir de deprem sonrası aksattığım zaman vicdan azabı duyan kalbim var. Sizin grubunuzdan öğrendiğim şeyleri de inkar edecek değilim. Bunları niye yazıyorum tam bilebilmiş değilim.

Ama sizden benim için; yumuşak konuşan, iyi huylu ve yumuşak kalbli olmam ve her iki cihanda da mutlu olmamı sağlayacak bir kısmet için dua eder misiniz demek için yazıyorum.

CEVAP

İnşallah dua edeceğim. Gıyaben yani arkasından yapılan dua kabul olur. Günah işlesek de kabul olur. Siz de bize dua edin. Duanız kendiniz için kabul olmayabilir, fakat bizim için yaptığınız dua kabul olur.

Evlenemedim diye üzülmeyin. Hakkınızda belki bekarlık hayırlıdır. Evliliğin mesuliyeti büyüktür. Hadisi şerifte (Ahir zamanda sizin en hayırlılarınız evlenmiyenleriniz ve çocuğu olmayanlarınızdır) buyuruluyor.

Ama insan evlenmek ister. Bizim vazifemiz dua etmektir. Sizin de duanızda olduğu gibi iki cihan seadeti için salih birisiyle evlenmek lazım. Namaz kılmayan, içki içen, dinini bilmiyen birisi ile evlenirseniz ahiretiniz çok kötü olur, Allah saklasın ebedi cehennemlik olabilirsiniz. Bu duruma düşmektense, üç günlük dünyada bekar kalsak ne olur ki?

Sual: Eşim namaz kılmıyor. Ancak ben de yeni başladım. Eşimi teşvik etmem için neler anlatacağımı ve neler yapacağımı bilmiyorum. Kılarsa veya kılmazsa ben bundan nasıl yarar/zarar göreceğim?

CEVAP

Zamanla inşallah o da kılar. Hem kendiniz hem de eşiniz için bol bol dua edin. Silsile-i aliyye büyüklerini vesile ederek dua edin. Siz her zaman namazın öneminden bahsedin, kitaplar okuyun. Hakikat Kitabevi yayınlarından Tam İlmihal ve Müjdeci Mekbuplar kitaplarını severek okuyun. Namaza önem verin. Bakar ki bu iş önemli o da başlayabilir. Namaz kılmasına uygun bir dil ile sebep olursanız, sevabı size de yazılır.

O namaz kılmazsa, namaz kılmayanın imanı tehlikeli olur. İmansız ile bir arada yaşamak iyi olmaz. Kesin imansız olduğu bilinirse o zaman nikah da olmaz.

Sual: Eşim hamile, yakında doğum olacak.Doğumun kolay olması için bir dua var mı?

CEVAP

Tam İlmihalde diyor ki:

Çocuğun rahat tevellüd etmesi için (Bostân-ül-ârifîn) sonunda diyor ki, Abdüllah ibni Abbâs buyurdu ki, bir tas, tabak içine (Bismillâhillezî lâ ilâhe illâ huv El-Halîm-ül Kerim. Sübhâne Rabbil' Arş-il'azîm Elhamdülillahi Rabbil' âlemîn) ve sonra (Nâzi'ât) sûresinin son âyetini ve Ke-ennehüm'den îtibaren (Ahkaf) sûresinin son âyetini islâm harfleri ile yazıp, eritip anasına içirmelidir.

Sual: Evli olan çok kıskanç bir abim var.Ve bu kıskançlık onu günden güne bitiriyor, hanımı da kesinlikle kıskanılmayacak, namazında , ibadetinde, namuslu bir kadın. Abim de bunun farkında ama bir türlü kıskançlık duygularına hakim olamıyor ve çok üzülüyor. Ben onu yeterince teselli etmeye çalışıyor; dinen kıskançlığın büyük nimet olduğunu söylüyorum ama herhalde biraz etkisiz kalıyorum. O kıskançlığın kötü bir şey olduğunu ve sürekli ondan kurtulmak istediğini söylüyor. Onun için ne yapabilir nasıl nasihatler verebiliriz?

CEVAP

Namusunu kıskanmak çok iyi, fakat suizan etmek, şüphe etmek çok yanlıştır.

Sual: Ehli kitap ile evlenmek caiz ise, tesettürsüz bir müslüman kadını ehli kitap kapsamında değerlendiremez miyiz?

CEVAP

Ehli kitap kadınla evlenmek tahrimen mekruhtur, yani harama yakındır. Müslümanla kitap ehli aynı kapsama alınmaz. Müslüman namaz kılmak ve tesettüre bürünmek mecburiyetindedir.

Sual: 1- Onsekiz yaşında bir kızım. Benimle evlenmek isteyen bir arkadaşım var. Namaz kılmıyor... ama karakter olarak çok iyi biri.. acaba onunla o namaz kılmaya başlamadan evlenmemeli miyim? Sizce o kişiyle evlenmemde bir mahzur var mı?

CEVAP

Sizce dememeli, dinimizce uygun mu diye sormak lazım. Bence uygun olup olmaması neyi halleder? Dinimiz, peygamberimiz böyle birisi ile evlenmeyi asla tasvip etmiyor. Namaz kılmamak içki içmekten çok daha büyük günahtır. Böyle büyük günahtan korkmayan kimse, başka günahları da işleyebilir. Namaz kılmayan insan her kötülüğü yapabilir. Çünkü Allahtan korksa önce namazını kılar. Bir vaktini aksatmanın vebalini bilseniz, hemen namaza başlarsınız.

2-Bir de, o kişi cuma namazını bile kılmıyor. Bazı kişilerin söylemlerine göre 3 cuma namazını kaçıran dinden çıkarmış! O zaman ben ne olurum?

CEVAP

Üç cumayı terk eden dinden çıkmaz, fakat namaz kılmayan zamanla dinden çıkar, mürted olur, o mürted olunca sen de mürtedin karısı olursun yani sen de kafir olursun. Çünkü Müslüman kız kafirle evlenemez.

Sual: Almanyada yaşıyoruz. Doğumu gerçekleştirecek doktorun bayan doktor mu erkek doktor mu olması lazım? İsteğimize bağlı olabilir, anlayışla karşılıyorlar?

CEVAP

Bayan doktor olması lazım. Elbette bayan doktor isteyin.

Sual: Acaba kırkı çıkmamış bebeği akşam namazından sonra yıkamakta bir mahzur var mıdır?

CEVAP

Hiç mahzuru yoktur. Gece yıka gündüz yıka veya hiç yıkama fark etmez. Önemli olan çocuğu üşütmemek gerekir, üşütmede ne yaparsan yap.

Sual: İffetli olmak ahirette ve dünyada bize neler kazandırır, iffetsiz olmak bize dünyada ve ahirette neler kaybettirir? (Sırf iffetli olabilmek için soruyorum bu soruyu)

CEVAP

İffetli olmak demek namuslu olmak demektir. Dünya ve ahirette çok şey kazandırır, iffetsizlik ise dünya ve ahirette çok şey kaybettirir. İffesizlik derece derecedir. Sadece başını açar veya sadece kolunu açar veya veya kapalıdır da ince giyinmiştir, erkekler koklasın diye koku sürünür, yahut kolunu bacağını, saçını falan açar, bu daha fazla iffetsizlik olur.

Erkeklerle lüzumsuz yere konuşur, tokalaşır. Onlarla duygusal konularda chat yapar veya mailleşir, mektuplaşır. Yahut biraz daha ileri gider erkeklerle şehvetle konuşur, ayıp kelimelerle konuşur, bu biraz daha iffetsizliktir. Biraz daha ileri gider öpüşür. Artık daha ilerisini söylemiyorum. Bu günahlar dünyada insanın kalbini karartır. Başka günahları da işlemek kolay gelir. İbadetlerden soğumaya başlar. Elfazı küfür denilen kelimeleri çekinmeden söyleyebilir. Bütün ibadetleri bir anda boşa gidebilir. Bütün bunlar onun imansız ölmesine sebep olabilir. İmansız ölünce de sonsuz olarak azaba maruz kalır.

İffetsiz bayanların bilhassa iffetli erkeklerin yanında hiç değeri yoktur. İffetsiz erkekler de iffetsiz bayanlara değer vermez. İşini bitirdi mi bir daha on paralık değer vermez. Onun artık bir eşya kadar kıymeti olmaz.

İffetsizlikten kaçarsanız Allah size imanın tadını verir, namaz kılmanız kapanmanız kolay gelir. İffetsiz olsanız bütün dünya sizi sevse, Allah sevmese ne çıkar? Tersine iffetli olunca bütün dünya sizi sevmese, fakat Allah sevse bundan büyük nimet olur mu?

Sual: İman bilgilerini okumamış olan iman etmiş olmuyor mu?

CEVAP

Sorunuzun cevabı evet de hayır da olabilir. Lüzumlu iman bilgilerini bilmek farzdır. Bilmeden iman olmaz. İster okuyarak ister duyarak öğrenmek gerekir. Mesela amentüde bildirilen altı esasa inanmak şart. Sonra Allahı sıfatları ile bilmek de şart. Mesela Allahın bir tane olduğunu bilmek, mekansız olduğunu, yaratıklara hiç benzemediğini ve diğer sıfatları ile birlikte öğrenmek farzdır. Sırası ile bilmek değil de, sorulunca bilmesi gerekir. Mesela Allahın her şeye gücü yeter mi dendiği zaman evet diyebilmelidir. Bir rus kızı bizim büroya gelmişti. Ona müslümanlığı öğrettik. Teker teker sordum. Mesela Allahın bir olduğuna inanıyor musun? Ölünce ahirete gideceğimize inanıyor musun ve diğer lüzumlu bilgileri sordum. Evet cevabını alınca kelime-i şehadet getirdi ve müslüman oldu. Onun için amentüyü
iyi bilmek gerekir.

Sual: Şafi mezhebindeyim eşim hanefi bu durumda ben artık hanefi mezhebinde miyim?

CEVAP

Hayır, herkes kendi mezhebinde olur.

Sual: Tam İlmihalde, erkeğin zevcesine karşı yapacağı vazifeler anlatılırken (İfrâtı
bedene, tefrîti ruha zarar verir) diye yazıyor. Ne demektir?

CEVAP

İfrat normalden fazla, tefrit de normalden az demektir. Dinimiz her işte normal yolu bildirmektedir. Fazlası bedene zarar verir, yani vücut zayıflar, kuvvetten düşer. Azı ise, ruha zarar verir, yani sinir hastalığına sebep olur.

Sual: Kadınların ev temizliğinde bir ölçü var mı ? Ne kadar yapmalı?

CEVAP

Evin kirlenişine bağlıdır, vesvese edip sık sık temizlemek de uygun değil, evi toz içinde bırakmak da uygun değil. Yani ihtiyaca göre yapılır. Bu haftada bir olur üç günde bir olur. Kirlenmesine bağlıdır.

Sual: Hocam, benim eşim, çok çekingendir. Bayanların çekingen olması iyi midir?

CEVAP

Hz. Ali buyuruyor ki:

Üç haslet var ki erkekler için kötü, ev kadınları için iyidir.

1- Cimrilik erkekler için kötüdür, evine ve ihtiyaçlarına harcayamaz.

2- Kendini beğenmek erkekler için kötüdür. Kendini beğenen, başkalarını aşağı görür. Bu da iyi değildir.

3- Korkaklık, çekingenlik erkekler için iyi değildir. Faydalı işleri yapamaz.

Aynı huylar ev kadınları için iyidir:

1- Kadın cimri, fazla tutumlu olursa, kocasının ve kendi malını muhafaza eder, bir yere harcamaz.

2- Kadın kendini beğenirse, sert ve kesin konuşur, erkekler bundan ümidini kesmiş olurlar.

3- Kadının korkak, çekingen olması da çok iyidir. Lüzumsuz yerlere gitmez, tehlikeli işlerden kaçarlar.

Sual: Biz iki kız arkadaşız. Fakat arkadaşıma söz geçiremiyorum. Erkeklerle çok çet yapıyor. Şimdi ona birileri dünür geldi. Bana sordular. Bu kız nasıl diye? Ben bilmem desem caiz olur mu?

CEVAP

Câiz olmaz. Söylemek gerekir. Tersine bir erkeği de sorsalar söylemek gerekir. Kimsenin oğlunu kızını yakmaya hakkımız yok.

Sual: Bir arkadaşın eşi yaklaşık bundan bir ay önce erken doğum yaptı. Bebek 6.5 aylık olarak dünyaya geldi.Bu zaman zarfında bebeğe sürekli oksijen verildi. Fakat oksijen verimi durdurulduğunda maalesef kendi kendine soluyamıyor. Doktorlar normalde bu tür doğumlarda 2 hafta oksijen verildikten sonra verilmediğini, bebeklerin artık kendi kendine solumaya başladığını söylemişler. Ayrıca bebek yaşasa bile beyninin nerdeyse tamamen özürlü olacağını ve gözlerinin de göremeyeceğini söylemişler. Şu anda oksijen verilmeye devam ediliyor.Bu bebeğe anne ve babasının kararıyla oksijen verilmesinin durdurulması hususunun dinimizdeki yeri nedir?

CEVAP

Dinimizde şöyle bir kaide var. İlâç kullanmayıp ölmek günah değildir.Gıdâ almayıp ölmek günahtır. Yani ilaç almadığı için ölürse günah olmaz, yiyip içmediği için ölürse günah olur. Oksijen de yiyip içmeye benziyor, ilaca benzemiyor. İlaca benzese ilaç verilmeyince ölürse mahzuru olmaz. Ama bu yiyip içmeye benziyor gibi geliyor bana. Bir de tıbben organları ölü sayılan bir insana kalbinin çalışması için tüplere bağlıyorlar. Bu tüpleri hastanın sahipleri tarafından çekilip ölüme terk etmek günah olmuyor. Bebeğinki buna da tam benzemiyor. İlk defa böyle bir sual ile karşılaştım. Kesin bir şey söyleyemem. Bilen birisine sormak gerekir.

Sual: Genç bir kızım. Tesettüre riayet etmiyorum. Namaz da kılmıyorum. Yapmak istiyorum ama yapamıyorum. Bu yüzden namaz kılan biri ile evlenmek istiyorum. Ne tavsiye edersiniz? Ayrıca, babamın bir dediği diğerini tutmuyor. Hangi sözünü yerine getireyim?

CEVAP

Babanızın bir dediği bir dediğine uymuyorsa, dine uygun olan emirlerini yapmanız gerekir. Mesela, kapan diyorsa, hemen kapanmak gerekir. Kapandıktan sonra, aç dese, açmak gerekmez. Çünkü Allaha isyan olan bir işte, kulun emri yapılmaz.

Namaz kılan biri ile evlenmek için, sizin de namaz kılmanız ve kapanmanız gerekir. Namaz kılmayana fâsık denir. Fâsıkla evlenene Allahü teâlâ lânet ediyor.

Her şeye rağmen namaz kılmalı ve kılmaya devam etmelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Namaz dinin direği ve her hayrın anahtarıdır.) [Taberânî]

Sual: Kocası öldükten sonra, birisi ile evlenen, ondan da ayrılıp başka bir erkekle evlenen kadın, ahirette bu üç kişiden hangisi ile evlenecektir?

CEVAP

Ümm-i Habibe validemiz, böyle bir suâli sorunca, Resulullah efendimiz buyurdu ki: (Böyle bir kadın, serbesttir. Hangi kocası güzel huylu ise ahirette onunla olur. Güzel ahlâk sahibi olan, dünya ve ahiret iyiliğine kavuşur.) [B. Arifîn]

Demek ki, kadın, üç kişiden hangisini daha çok seviyorsa, onunla beraber olur. Üçünü de istemiyorsa, hiçbirisi ile beraber olmaz. Cennette üzüntü yoktur. Çocuk veya bekar olarak ölenler de cennette evlenecektir. Cennete gitmek için iyilerle beraber olmak gerekir. Peygamber efendimize, kimlerle beraber olmak gerektiği suâl edilince buyurdu ki:

(Gördüğünüzde sizlere Allahı hatırlatan, konuşması ilminizi artıran, ilmi, ahireti düşünmenize yarayan zatlarla beraber olun!) [Ebu Yala]

Sual: (Çocuklarım büyüyünce kâfir olacaksa, şimdiden ölsün) demek caiz midir?

CEVAP

Caizdir. Hep hayır duâ etmeye çalışmalıdır!

Sual: Beyim günah işliyor, ben de mesul olur muyum?

CEVAP

Erkeğin işlediği günahlardan hanımı mesul olmaz. Ona duâ etmelisiniz!

Sual: Baba, oğlundan balig olana kadar mı mesuldür?

CEVAP

Evet. Kızından ise evlenene kadar.

Sual: Kadının, gittiği yerde, işlediği günah, kocasına da yazılır mı?

CEVAP

Bilmezse yazılmaz. Bilerek gönderirse yazılır.

Sual: Çocuk düşürmede lohusalık müddeti doğum gibi midir?

CEVAP

El, ayak ve baş belli ise doğum gibidir.

Sual: Çocukları beşiğe sırtüstü yatırmak caiz mi?

CEVAP

Evet.

Sual: Amca kızı ile evlenen bir defa mı mekruh işlemiş olur?

CEVAP

Bir defa.

Sual: Felçli ve aklı noksan ile halvet olur mu?

CEVAP

Olur.

Sual: Hadım olan erkekle halvet olur mu?

CEVAP

Olur.

Sual: Şehir otobüsünde ve caddedeki dükkanlarda halvet olur mu?

CEVAP

Olmaz.

Sual: (Hanıma ev işini yapması mecbur edilir) deniyor. Doğru mu?

CEVAP

Evet. Bu, dini mecburiyet değil. Ailedeki ülfeti, saadeti temin için, kadai mecburiyettir. Kadın, bu hizmetleri yapmazsa günaha girmez. Erkeğin, dinen mecbur olmadığı bazı şeyleri kadaen (kanunen) yapması gerekir. Kanuna uyulmazsa vacib terkedilmiş olur.

Sual: Dört yaşındaki çocukları yuvaya vermek uygun mu?

CEVAP

Yuva kötülerin elindeyse, evde islam terbiyesi vermeli.

Sual: Evlenecek kızı ikinci defa görmek caiz mi?

CEVAP

Üçüncüsü bile caizdir.

Sual: Mümin kadına, gönlünü almak için, melek gibisin denir mi?

CEVAP

Denebilir.

Sual: Erkek birden fazla olunca halvet olur mu?

CEVAP

Halvet olmaz.

Sual: Muayenehanede de halvet olur mu?

CEVAP

Olur.

Sual: Hastanede, hemşire iğne vuruyor. Halvet olur mu?

CEVAP

Hastaya günah olmaz. Çünkü zaruridir.

Sual: Hanım hastanenin özel bir odasında yatarken, erkek doktor gelip muayene ediyor. Halvet oluyor mu?

CEVAP

Hastalık zaruri olduğu için hastaya günah olmaz.

Sual: Okul gibi umumi yerlerde halvet olur mu?

CEVAP

Olmaz.

Sual: Asansörde halvet olur mu?

CEVAP

Asansörün durumuna bağlıdır.

Sual: Çocuklar sünnet edilirken tekbir getirmek caiz mi?

CEVAP

Evet.

Sual: Hanımın, kocasının elini öpmesi caiz mi?

CEVAP

Evet.

Sual: Çocuklara büyüklerin ellerini öptürmek caiz mi?

CEVAP

Salihlerin elini öpmeye alıştırmalı. Menduptur.

Sual: Çocuğu Tekvando kursuna vermek uygun mu?

CEVAP

Bir sanata vermeli. İlmihali de öğretmek lazım.

Sual: Mürted koca ile yaşamak caiz mi?

CEVAP

Mürtedle evlenmek caiz değildir.

Sual: Hanım, kocasını, Ali bey, Veli efendi diye çağırsa, caiz mi?

CEVAP

Oranın adetine itibar olunur. [Ayıplanmıyorsa caizdir]

Sual: 20 yıl önce Almanyaya gidip hiç gelmiyen erkek, orada ölüyor. Türkiyedeki hanımı iddet beklemeden evlenebilir mi?

CEVAP

İddet beklemeden evlenemez.

Sual: Kadının doğumdan sonraki eşini denize atmak caiz mi?

CEVAP

Zaruret olunca caizdir.

Sual: Rızam yokken çocuk olmasın diye kocam korunsa caiz mi?

CEVAP

Hayır.

Sual: Hanımla iyi geçinmek farz mı?

CEVAP

Herkesle iyi geçinmek farz. Yani kalb kırmak haram.

Sual: Kızımı oğluna isteyene (Sen de oğluma kızını ver) denir mi?

CEVAP

Demek caizdir.

Sual: Kocamdan ayrıldım. Ondan olan oğlumu on yaşına kadar büyüttüm. Kötü olduğu için babasını tanıtmadım. Günah oldu mu?

CEVAP

Evet.

Sual: Eniştem delirdi. Bu haliyle nikahları devam ediyor mu?

CEVAP

Evet.

Sual: Bir kadın, zinadan gebe kalsa, çocuğu, doğurmadan önce veya sonra, o adamla evlense, çocuk piç olmaktan kurtulur mu?

CEVAP

Evet.

Sual: Baliga olmamış gösterişli kız, halvete mani olur mu?

CEVAP

Evet.

Sual: Hastanede yanımdaki hasta şuursuzdur. Refakatçi olarak hanımı var. Benimle halvet olur mu?

CEVAP

Hanımınızı getirmek veya tek odada kalmak mümkün olmazsa, zaruret olur, caiz olur.

Sual: Baba evladını reddedebilir mi?

CEVAP

Baba, akıl-baliğ olan oğlundan mesul olmayı reddedebilir. Emr-i maruf yapmayı, tövbesini, ziyarete gelmesini, hediyesini ve varis olmasını reddedemez.

Sual: Çocuk olmaması için, rahmi bağlatmak caiz mi?

CEVAP

Hayır.

Sual: Nikahlı kıza, babasının evinde iken, kocası nafaka verir mi?

CEVAP

Hayır.

Sual: Beyimin ilk hanımından olan 5 yaşındaki çocuğunu, eve koymamaya hakkım var mı?

CEVAP

Küçük olduğu için hakkınız yoktur.

Sual: Hanım ve çocuklar söz dinlemiyor. Ne yapayım?

CEVAP

Tatlı dil ile nasihata devam etmelidir.

Sual: Doğduktan hemen sonra ölen çocuğun mirası nasıl halledilir?

CEVAP

Çocuk, ölen akrabasına varis olur. Çocuk ölünce, bıraktığı mal varislerine taksim edilir.

Sual: Ana-baba içki içiyor, çocuk sakat doğuyor. Suç kimin?

CEVAP

Çocuğun suçu yoktur. Sebep olanda suç vardır.

Sual: Düşük çocuk da ana-babasına şefaat eder mi?

CEVAP

Canlı doğup ölen çocuklar şefaat eder.

Sual: Aldığımız elbiseleri, çocuklara ariyet verirsek, biz de kullanabilir miyiz veya birininkini öteki çocuğa giydirebilir miyiz?

CEVAP

Âriyet verilince evet.

Sual: Livatadan kurtulmanın ilacı nedir?

CEVAP

Beş vakit namazı doğru kılmak ve hemen evlenmek.

Sual: Çocuğu yuvaya verelim mi?

CEVAP

Ana-baba terbiyesi bir yerde bulunmaz. İslam terbiyesi verene verilir.

Sual: Kızların da sünnet olması sünnet mi?

CEVAP

Müstehab idi. Bugün terkedildi.

Sual: Sakal bırakmak için, hanımdan izin almak gerekir mi?

CEVAP

Hayır.

Sual: Kadını muvakkat kısırlaştırmak caiz mi?

CEVAP

Haramdır.

Sual: Çocuğa kocam için (babamız çağırıyor) demem günah mı?

CEVAP

Hayır.

Sual: Huysuz hanımın ölmesini istemek caiz mi?

CEVAP

Zararlı kâfir ve zalimden başkasının ölümü istenmez.

Sual: Baba, akıl-baliğ kızını alnından, yüzünden öpse caiz mi?

CEVAP

Evet.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hurmet-i musahere nedir?

Hıristiyan ve dinsizle, ateistle evlenmek

AİLEDE OTORİTE KİMDE OLMALI ?